Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
VL

Váš článek přesně vystihuje i moje pocity a můj vztah k této problematice.Člověk by měl

především věřit v sebe sama a v opravdové hodnoty,které svobodný život přináší.

5 1
možnosti
PK

Asi jste měla zůstat u Klementýna Bídy. A co že už tam není diskuse? Taková sranda k popukání ... ;-D

1 0
možnosti
VK

Skvěle shrnutá drsná pravda!

Po staletí se církve úspěšně snažily prosazovat názor, že víra v boha je cosi nedotknutelného a vyššího. Kritika církví s jejich vírami bylo něco zavrženíhodného a často se drakonicky trestala. Naštěstí mohu dnes bez obav říci svůj názor:

Víra v jakéhokoliv boha je pouze software lidského mozku. Je to v podstatě fantasy, která nemá oporu v reálném světě úspěšně zkoumaném a popsaném vědou. Připouštím, že v některých případech jde o velmi oblíbený software. Existuje např. obří fanklub Ježíše Krista. Členové fanklubu si navzájem již po staletí kopírují a modifikují části svého mozkového softwaru. Základní prográmky už dostávají děti v útlém věku od svých věřících rodičů. Nikomu členství ve fanklubu neupírám. Pokud je mu dobře v jakémkoliv fantastickém světě, a neomezuje tím svobodu druhých, proč ne. Ale proč musí takový fantasy fanklub spravovat a využívat pro své pozemské cíle tak obludně přebujelá instituce jakou je církev?

10 6
možnosti
MP

Názor vám nikdo nebere, ale nemusíte se vyjadřovat tak sebejistě a s takovým despektem o těch, kteří si myslí něco jiného než vy, když pro svá tvrzení nemáte (a mít ani nemůžete) žádný důkaz.

3 2
možnosti
Foto

Jinak ale zajímavý článek. Sice podle mého trochu zaujatý ale vcelku s autorkou souhlasím.

Co mne ale překvapilo, je ta slovní a názorová agresivita věřících diskutérů (některých)! Ta jejich reakce na nesouhlas a nesdílení jejich víry a na kritiku těchto zlodějských církevních restitucí. Jak někdo vtipně poznamenal, kdyby byl středověk, tak by nás tady jistojistě všechny upálili za kacířství...;-D

11 7
možnosti
PU

P91e31t76r 19U56h71e16r

23. 12. 2013 11:23

Cirkevni restituce nejsou zlodejske, naopak, vraci se uloupeny majetek. Nikdo po nikom nechce, aby souhlasil a sdilel viru. Ale pokud nekdo chce neco kritizovat, mel by o tom neco vedet.

2 6
možnosti
TS

Nebožtík můj dědeček měl sestru, ročník cca. 1922. Už jako dívka vstoupila do řádu Boromejek a celý život pracovala v ústavu pro těžce mentálně postižené - vykonávala denní péči u závažných případů, kterou nechtěly normální zdravotní sestry dělat. I proto byly tyhle řádové sestry u nás tolerovány i za totality. Nyní dožívá v domově, kde se o ni starají její mladší kolegyně. Jsem ráda, že váš článek stoprocentně nečetla - bylo by jí to moc líto. Není všechno černobílé...

http://cs.wikipedia.org/wiki/Kongregace_Milosrdn%C3%BDch_sester_svat%C3%A9ho_Karla_Boromejsk%C3%A9ho

16 0
možnosti
MP

Černobílé jsou jen hábity jeptišek. ;-)

4 1
možnosti
JV

Chabá znalost je ještě jakž takž napravitelná. Ale nenávist je sakra nemoc! To už nepoléčí ani delfíni. Tak přeju hodně síly nějak to aspoň unést ve zbytku života.

6 1
možnosti
Foto

Pokud autorka přeje v závěru článku všem lidem svobodu, lásku a TOLERANCI, měla by se zamyslet, co poslední slovo znamená.

14 2
možnosti
ZK

Z92d29e29n62a 10K18o88č31í

23. 12. 2013 7:37

Souhlasím, navíc dodám, že na  autorku blogu nemá cenu ani reagovat, protože ji naprosto chybí elementární znalosti. Že by čerpala ty blbosti od od paní Procházkové. ;-D?

9 3
možnosti
MC

Podle diskuzí na náboženskou tématiku se mi zdá, že věřící lidé se vždy budou považovat za vzdělanější část světa a s úspěchů vědeckého poznání a pokroku nemají přiměřenou radost. Připadá mi to, jako výsměch rozumu a skepsi novým myšlenkám, které jsou krví a studnicí novým generacím. S tím, že nezodpovězené otázky zná pouze Bůh by se neměli smiřovat převážně věřící občané.

1 2
možnosti
MP

1) „Podle diskuzí na náboženskou tématiku se mi zdá, že věřící lidé se vždy budou považovat za vzdělanější část světa“ — Jak kteří. Podle mě nelze mezi vzděláním a vírou vystopovat jakoukoli souvislost – ani v kladném, ani v záporném slova smyslu.

2) „z úspěchů vědeckého poznání a pokroku nemají přiměřenou radost“ — proč?

3) „Připadá mi to, jako výsměch rozumu a skepsi novým myšlenkám“ — Co vám tak připadá? Víra? Nebo to, co si podle vás věřící myslí?

4) „S tím, že nezodpovězené otázky zná pouze Bůh by se neměli smiřovat převážně věřící občané.“ — nerozumím. Tím chcete říct co? Že věřící nepotřebují vědecky bádat? Nebo že neznalosti nahrazují „bohem mezer“? Nebo ještě něco jiného?

3 3
možnosti
MP

Zdůraznuji, že nejsem věřící, ale předsvědčil jsem se na vlastní kůži mnohokrát, že náhoda neexistuje a v největší nouzi mi skutečně pomohla moditba nebo sylvova metoda či snění, v žádném případě jsem si následující pomoc nevsugeroval. Pro zajímavost, jednou jsem četl myšlenky člověka blízko mě, podruhé jsem silnou koncentrací myšlení odehnal od sebe kouř z autobusu, potřetí kouř z cigarety. Nemám žádné nadpřirozené schopnosti. Vesmír je informace obsahující informaci a myšlenky se skutečně zhmotnují.

0 1
možnosti
  • Počet článků 187
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 942x
Jsem žirafa s hlavou vysoko v korunách.