Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kdy slyším slovo církev, sahám po revolveru...

Původní citát zní o kultuře a je od člověka, kterého opravdu nechci jmenovat. Restituce přišly v pravý čas. Dlouho plánovaná akce našich politicko-společenských jelit je tu. Všichni se můžeme podívat, jak v našem sekularizovaném a ateistickém státě probíhá morální a majetkové vyrovnání s někým, kdo celou historii našeho státu demoralizoval, odíral, okrádal, oblboval a vraždil lidi.  Nás a naše předky.

jeptiska

Církev je slovo, které spolu s dalšími slovy jako HŘÍCH, VINA, POKÁNÍ, PEKLO, ODPUSTEK, MODLITBA, CELIBÁT, ZPOVĚĎ, ZBOŽNOST, BOŽÍ TREST, SVÁTOST, PRAVÁ VÍRA, HOSTIE, DESÁTKY... ve mě vyvolává pocit hnusu, nátlaku, nesvobody, manipulace a zločinného jednání. Církve po celém světě manipulují davy, jinak svobodné bytosti, okrádají je a blbnou jim hlavy. A když už mluvíme o církvích, můžeme si rekapitulovat, co to vlastně ty církve byly a jsou:

- skupiny lidí - nic jiného, není to žádná vyšší entita, jen spolek lidí s jedním záměrem, jako třeba parta dětí ve škole, hudební skupina apod.

- neplatiči daní - církve parazitují na ekonomickém systému a pod záminkou náboženské činnosti jsou ekonomickými parazity ve společnosti. Proč musí daně platit hudební skupina, která dá lidem mnohdy násobně více hodnot?

- manipulátoři - lži postavené na neprokázaných starověkých a středověkých báchorkách typu Bible, Korán apod. a které už ve svých počátcích stály v kalužích krve lidí, co s nimi nesouhlasili. Například řecká vědkyně Hypatia - jedna za všechny.

- zloději - o tom není pochyb. Neslučitelnost církve a jejího kázání a hamižně nabytého majetku už kritizoval Hus před 600 lety a dodnes se nic nezměnilo. Jsou možná církve nebo řády, které opravdu vyznávají chudobu a zabývají se pouze duchovní prací, hospici apod.,  ale o ty v restitucích vlastně nejde.

Zkrátka, všichni zaplatíme zlodějům to, co nám staletí kradli, a teď se jim ještě za to omluvíme a budou to klasicky - proč to neříct, platit naše děti. Naše doufejme nevěřící a svobodně myslící a tvořící děti. A co mě v souvislosti s církvemi a vírou rovněž připadá jako nehoráznost?

1. Výmysl, že křesťanská církev resp. monoteistické náboženství umožnilo vývoj civilizace v Evropě. Je to  nesmysl vypuštěný církevními dogmatiky. Je nepočítaně vědců, myslitelů, umělců, kteří naopak zápolili s církevními předsudky a falešnou morálkou, skrývali se za ariánství (Newton) anebo se nevyslovovali raději vůbec (da Vinci). Mohl by Darwin přijít se svou olbřímí myšlenkou v době temného středověku? Upálili by ho. Neoddiskutovatelná pravda je, že církev naopak velmi brzdila vývoj ve společnosti, v technice a kultuře. Držela majetek, držela relativně vzdělané lidi u sebe v klášterech, držela celé školství, a tak mohla nepříznivě ovlivňovat celou společnost.

2. Že díky církvím zde máme "to umění". Nesmysl. Kdyby všichni ti výjimeční lidé, co ve vlastním zájmu stavěli kostely a malovali náboženské obrazy a sochy (protože církev byla vždy bohatá a mohla si to dovolit), nemuseli tvořit tyto bludné výmysly s vysokou uměleckou hodnotou, tak by  tvořili díla s jiným obsahem, ale stejnou hodnotou. Místo geniální "Poslední večeře" bychom měli geniální "Hvězdokupu" nebo "Most v Arles". Který ale naštestí máme díky jinému géniovi, který už nemusel malovat náboženské motivy a SVOBODNĚ maloval to, co chtěl. A třeba Dürer si to trochu dovolil i dříve, viz jeho moucha na sukni paní Marie.

3. Pocit, který v lidech vyvolá člověk, který o sobě prohlásí, že je věřící. Tento pocit ho v očích ostatních lidí jaksi trochu povyšuje. Že je morálnější, spravedlivější, čestnější, oduševnělejší  a ví víc, než ostatní. Nesmysl. O tom naše mravnost, vzdělání atp. opravdu není. A církev sama byla většinu svého historického času velmi nemravná a velmi nezvdělaná (myslím skutečnost vzdělanost, která povznesla civilizaci a ducha, nikoli bludy a nesmysly typu - hořící keř, Ježíš, Tři králové, Betlém apod.) To je prostě fakt.

4. Samolibost církví uzurpovat si veřejný prostor. To není veřejný prostor, který musíme vyplnit pokáním a modlitbou. Tento prostor ať si každý nosí v sobě, tam máme všichni místa přehršel. Jestli někdo chce jít duchovní cestou, ať už budhismus nebo křesťanství, Islám, satanismus nebo kýho čerta,  ať je to pouze jeho vnitřní pocit a prostor. Je to stejně jako s kuřáky. Kouřím na ulici, protože je to má svoboda. Nesmysl. Vzduch venku je společný. A tento vzduch poškozený kouřením druhého není jeho svobodou. Je to mojí újmou. Tak to prostě je.

5. Potíže v samém základu víry. Proč vůbec musíme něčemu věřit? Nemusíme. Proč se cítíme bezradní, osamocení a prázdní, když nejsme věřící? Nejsme. Proč musíme být v nějaké organizované skupině? Nemusíme. Všechno jsou to bludy a výmysly. Svět, vesmír, příroda je stejně tak mnohotvárná a složitá, že všechny církve světa s tím nedokážou takjakotak pohnout a jsou naprosto bezzubé.

6. Nepotřebuji církev a víru, abych žila plnohodnotně a s duchovním naplněním. Lidé kdysi viděli blesk a příčinou nebyla elektrostatika ale Perun. Pochopitelně. I ten Perun měl ovšem svoje kouzlo a pokud by vzývání Peruna nebylo povinné, nevadil by dodnes. Křesťan namítne, že i ta elektrostatika je ve skutečnosti zapříčiněna Bohem. Ano, ale takový Bůh k tomu opravdu nepotřebuje církev a jejich restituce.

7. Nehorázný nárok na pravdu. No, k tomu by se dal napsat celý esej, ale ve zkratce lze říci, že nehorázným nárokem na pravdu označuji jev, který je vlastně prapodstatou veškerého církevního konání. Starý zákon není zákon (pokud vezmeme křesťanství). Je to jen snůška psychotického řádění závistivého, žárlivého a nenávistného individua jménem Hospodin, zápisem maniakálního chování mnohého neřádstva typu Mojžíš, kde se obětují  a vraždí vlastní děti, ženy, vypalují se celá města apod., aby se vše nakonec v dobré obrátilo, protože Bůh to všechno z obláčku vidí a miluje nás? Blbost. Nový zákon, ve kterém Ježíš nabádá spoluvěrce, aby opustili svoje domovy a ženy a děti a následovali jej, rovněž není právě příkladným vzorem (byť je zcela vymyšlen na základě staré egypstské nebo syrské legendy o Slunci).

8. Nepotřebujeme společnost, která má zvláštní zacházení s náboženskými skupinami. Nepotřebujeme. Když si nějaká skupina chce založit vegetariánskou restauraci a klub orientovaný na buddhismus, také nemá právo žádat o dotace, úlevy na daních, výjimky ze zákonů, restituce dříve nakradeného majetku.

9. Nárok církví vystupovat v otázkách lidské psychiky, sexuality a chování. Musím říci, že není nic vzdálenějšího poznání v oblasti lidské psychiky, sexuality a chování - než je církev (jakákoli). Cožpak delfíni nebo šimpanzi potřebují církev a víru k tomu, aby měli děti, tvořili rodiny, kmeny, přátelství, chovali se sexuálně či obecně behaviorálně? Nebo labutě, medvědi, lvi, plameňáci, žáby, mravenci... nepotřebují. Příroda nám všem zakódovala nějaké chování a prostě to tak je. A je to tak správně. V pestrosti je právě síla celého toho úžasného a veskrze propojeného celku jménem svět. Do kterého - proč to na závěr vtipně říct - BOHU-ŽEL, patří i chamtivé, nenasytné a manipulátorské církve.

 

A protože nás čeká slunovrat a dny se budou huráhurá!! prodlužovat a sluníčko bude každým dnem o něco výše, přeji všem tvorům klid na práci, radost ze života, svobodu, lásku a toleranci. Tolerovat chamtivost, násilí, manipulaci a nesvobodu ale nesmíme. Od toho máme zuby, ruce a hlavy, abychom se dokázali bránit.

PS: Mám radost, že v letošním roce v Indii odhlasovali, že moji milovaní delfíni jsou "nonhuman person". Kéž by to šlo i u nás!!! V Norsku, Japonsku a vůbec všude...možná si myslíte, že to s církevními restitucemi nesouvisí, ale já myslím, že to spolu naopak velmi těsně souvisí. Je to o našem myšlení, chování, o našem přístupu ke světu.

Autor: Hana Bornova | sobota 21.12.2013 11:28 | karma článku: 43,21 | přečteno: 7077x
  • Další články autora

Hana Bornova

Babeta Malinová a Krvavá zrada

Mladá archeoložka pátrá po staré záhadě v Jihočeském kraji a možná se v jejím životě vyřeší ještě mnoho dalších věcí...

5.7.2023 v 13:55 | Karma: 8,67 | Přečteno: 232x | Diskuse| Poezie a próza

Hana Bornova

Babeta Malinová a Akce Krčín

Mladá archeoložka tentokrát možná vyřeší záhadu smrti a zmizení rožmberského regenta Jakuba Krčína...

13.6.2023 v 20:45 | Karma: 7,56 | Přečteno: 226x | Diskuse| Poezie a próza

Hana Bornova

Babeta Malinová a vraždící Golem

Detektivní povídka na sobotní odpoledne. Mladá archeoložka se tentokrát zaplete do vyšetřování záhadného úmrtí kousek od Maiselovy synagogy...

24.11.2022 v 12:15 | Karma: 7,59 | Přečteno: 195x | Diskuse| Poezie a próza

Hana Bornova

Babeta Malinová a záhada zmizelého chlapce

Detektivní povídka na sobotní odpoledne, kdy mladá archeoložka tentokrát pomáhá s pátráním po záhadně zmizelém chlapci, ale ve skutečnosti...no to se dozvíme...

6.5.2022 v 13:10 | Karma: 11,41 | Přečteno: 293x | Diskuse| Ostatní

Hana Bornova

Babeta Malinová a divadelní vražda

Detektivní povídka, ve které chytrá historička pomůže s vyšetřením bizarní vraždy v Národním divadle...

14.3.2022 v 7:55 | Karma: 7,13 | Přečteno: 149x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Langšádlová končí ve vládě. Méně podle šéfky TOP 09 myslela na prezentaci

25. dubna 2024  8:08,  aktualizováno  14:28

Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě Petra Fialy jako ministryně pro vědu a výzkum. Jméno...

Ministerstvo vyčlenilo vakcíny pro těhotné. Válek apeluje na přeočkování dětí

25. dubna 2024  11:30,  aktualizováno  14:24

V Česku stále rapidně přibývá případů černého kašle. „Registrujeme 956 nových případů,“ řekla...

Trumpova bulvární odysea. Jeho věrní z něj dělali nadsamce, soupeře likvidovali

25. dubna 2024  14:10

Premium Aktuální soud s Donaldem Trumpem, ve kterém se propírají i jeho opakované zálety, je unikátní...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 187
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 942x
Jsem žirafa s hlavou vysoko v korunách.